Τι είναι τα πιστοποιητικά SSL;

Ένα SSL (Secure Sockets Layer) πιστοποιητικό κρυπτογραφεί τις πληροφορίες που οι online επισκέπτες στέλνουν και λαμβάνουν από το website σου. Κάθε φορά που ένας χρήστης παρέχει εμπιστευτικές πληροφορίες (κωδικοί, αριθμοί πιστωτικών καρτών κτλ), δημιουργείται μια ασφαλής σύνδεση με τον browser του χρήστη διασφαλίζοντας ότι κανένας τρίτος δεν θα έχει πρόσβαση σε αυτές.

Χρησιμοποιώντας ένα SSL πιστοποιητικό, προστατεύεις τα προσωπικά δεδομένα των πελατών σου και διασφαλίζεις τις online συναλλαγές με αυτούς. Δημιουργείς, έτσι, έναν αξιόπιστο χώρο όπου οι πελάτες σου αισθάνονται ασφαλείς.

Η 360MTS παρέχει με κόστος 20€/ ανά έτος το βασικό πιστοποιητικό σε όλους τους διαδικτυακούς τόπουςπου κατασκευάζει για τους πελάτες της

ΧΡΗΣΙΜΟΤΗΤΑ

Ένα SSL certificate είναι χρήσιμο για τους εξής λόγους:
1. Ασφάλεια. Η Κρυπτογράφηση ευαίσθητων πληροφοριών είναι πολύ σημαντική.
2. Εμπιστοσύνη. Όταν μια ιστοσελίδα χρησιμοποιεί SSL, οι χρήστες που την επισκέπτονται θα αγοράζουν πιο εύκολα.
3. Όσες ιστοσελίδες διαθέτουν SSL πιστοποιητικό, η Google θα τις ανταμείβει και θα βελτιώνει την κατάταξη τους στα αποτελέσματα αναζήτησης.
4. Η Google σηματοδοτήσει αρνητικά όσα sites δεν χρησιμοποιούν κρυπτογράφηση (δεν έχουν δηλαδή ενεργό SSL πιστοποιητικό ασφαλείας).

Σε ποια περίπτωση χρειάζομαι SSL;

Πιστοποιητικό SSL χρειαζόμαστε όταν μία ιστοσελίδα περιέχει ηλεκτρονική αγοραπωλησία προϊόντων, και ο επισκέπτης, πελάτης πρέπει να εισάγει προσωπικά στοιχεία όπως πιστωτικές κάρτες ή τραπεζικούς λογαριασμούς για την πραγματοποίηση μιας συναλλαγής, όταν ο επισκέπτης εισάγει τα στοιχεία σύνδεσης του και όταν στοιχεία αποστέλλονται μέσω μιας φόρμας επικοινωνίας, για όλα αυτά το SSL πιστοποιητικό είναι απαραίτητο.

Υπάρχουν διαφορετικοί τύποι SSL;

Με βάση τη διαδικασία που ακολουθεί η κάθε εκδούσα αρχή για να επιβεβαιώσει την ταυτότητα του ατόμου/οργανισμού που αιτείται το πιστοποιητικό, έχουν προκύψει τρία είδη πιστοποίησης: Domain, Organization και Extended Validation.

Domain Validation (DV): Πρόκειται για πιστοποίηση βασικού επιπέδου. O οργανισμός/άτομο που αιτείται το πιστοποιητικό πρέπει απλά να επιβεβαιώσει ότι το domain name είναι έγκυρο και του ανήκει.

Organization Validation (OV): Αποτελεί υψηλότερου επιπέδου πιστοποίηση. Ο οργανισμός ή η επιχείρηση που αιτείται το πιστοποιητικό πρέπει, εκτός από την ιδιοκτησία του domain name, να επιβεβαιώσει εταιρικά στοιχεία όπως: επωνυμία, πόλη, νομός και χώρα που εδρεύει η επιχείρηση.

Extended Validation (EV): Πρόκειται για την αυστηρότερη διαδικασία ελέγχων. Η διαδικασία αποτελείται από 7 επίπεδα και αφορά: την αποκλειστική ιδιοκτησία του domain name, την έδρα του οργανισμού, τη φυσική και νόμιμη υπόστασή του, τη λειτουργία του, την επιβεβαιώση ότι ο ίδιος ο οργανισμός αιτήθηκε την έκδοση του SSL καθώς και τη φυσική και νόμιμη ύπαρξη του νομίμου εκπροσώπου.

Πόσο κοστίζει;

Υπάρχουν αρκετά είδη πιστοποιητικών που διαφοροποιούνται τόσο ως προς την χρήση τους όσο και ως προς την τιμολόγησή τους. Συνήθως οι εταιρίες προσφέρουν πακέτα πιστοποίησης και ταυτοποίησης αλλά και τις υπηρεσίες τους για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα. Πέραν του χρονικού διαστήματος, η τιμή μπορεί να μεταβάλλεται ανάλογα και με το επίπεδο κρυπτογράφησης δεδομένων που παρέχει. Η κωδικοποίηση των 256bit κοστίζει περισσότερο από αυτή των 128bit που συναντάται και πιο συχνά.

Άλλη μία παράμετρος που συμβάλλει στην τελική διαμόρφωση της τιμής του πιστοποιητικού, είναι το ύψος της εγγύησης που παρέχει. Το ύψος της εγγύησης αντιπροσωπεύει το μέγιστο ποσό που μπορεί να εισπράξει ένας επισκέπτης μίας ιστοσελίδας, σε περίπτωση απώλειας ή υποκλοπής των δεδομένων του και το εύρος τιμών στο οποίο συνήθως κυμαίνεται είναι 10,000€ – 200.000€. Η τιμή αυτών των πιστοποιητικών δεν έχουν περιορισμούς αλλά συνήθως κυμαίνεται από 12€ – 500€ αλλά μπορεί να φτάσει μέχρι και 4.000€ ανά έτος.

Επίσης παρέχονται και SSL πιστοποιητικά τα οποία δίνονται δωρεάν καθώς εξυπηρετούν μόνο το Domain Validation (DV) και δεν παρέχουν καμία εγγύηση. Η εγγυρότητα αυτών ισχύουν για 3 μήνες και πρέπει να ανανεωθούν μετά το πέρας αυτού του διαστήματος.